# Lesson 12: Finding the Percentage

Let’s find unknown percentages.

## 12.1: Tax, Tip, and Discount

What percentage of the car price is the tax? What percentage of the food cost is the tip? What percentage of the shirt cost is the discount? ## 12.2: What Is the Percentage?

1. A salesperson sold a car for \$18,250 and their commission is \$693.50. What percentage of the sale price is their commission?
2. The bill for a meal was \$33.75. The customer left \$40.00. What percentage of the bill was the tip?
3. The original price of a bicycle was \$375. Now it is on sale for \$295. What percentage of the original price was the markdown?

## 12.3: Info Gap: Sporting Goods

Your teacher will give you either a problem card or a data card. Do not show or read your card to your partner.

If your teacher gives you the problem card:

3. Explain to your partner how you are using the information to solve the problem.

If your teacher gives you the data card:

2. Ask your partner “What specific information do you need?” and wait for your partner to ask for information. Only give information that is on your card. (Do not figure out anything for your partner!)
3. Before telling your partner the information, ask “Why do you need that information?”
4. After your partner solves the problem, ask them to explain their reasoning and listen to their explanation.

## Summary

To find a 30% increase over 50, we can find 130% of 50.

$1.3 \boldcdot 50 = 65$

To find a 30% decrease from 50, we can find 70% of 50.

$0.7 \boldcdot 50 = 35$

If we know the initial amount and the final amount, we can also find the percent increase or percent decrease. For example, a plant was 12 inches tall and grew to be 15 inches tall. What percent increase is this? Here are two ways to solve this problem:

The plant grew 3 inches, because $15 - 12=3$. We can divide this growth by the original height, $3 \div 12 = 0.25$. So the height of the plant increased by 25%.

The plant's new height is 125% of the original height, because $15 \div 12=1.25$. This means the height increased by 25%, because $125 - 100 = 25$.

Here are two ways to solve the problem: A rope was 2.4 meters long. Someone cut it down to 1.9 meters. What percent decrease is this?

The rope is now $2.4 - 1.9$, or 0.5 meters shorter. We can divide this decrease by the original length, $0.5 \div 2.4 = 0.208\overline3$. So the length of the rope decreased by approximately 20.8%.

The rope's new length is about 79.2% of the original length, because $1.9 \div 2.4 = 0.791\overline6$. The length decreased by approximately 20.8%, because $100 - 79.2 = 20.8$.